Over ons

Wij zijn Gerard en Rikie de Haan. Samen met ons gezin wonen wij al meer dan 30 jaar in het Friese Bantega. We hebben jarenlang op een boerderij midden in het dorp gewoond maar in 2020 zijn wij verhuist naar een prachtig plekje buiten het dorp: Daaldersplek.

Van boerderij naar Bed and Breakfast

Het was natuurlijk ook wel een hele omslag. Dertig jaar lang boer en dan de overstap maken naar heel iets anders. Die beslissing is natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan, want er is nog steeds heel veel liefde voor het boerenbestaan. In de media is er ook al veel over geschreven maar het is als boer in Nederland niet altijd makkelijk. Als boer heb je echt liefde voor je vak en het wordt je door heel veel regelgeving erg moeilijk gemaakt om dit vak op een fijne manier uit te voeren. Het boerenbestaan brengt zoveel zorgen met zich mee en ik merkte dat het mijn ouders begon op te breken. Je kan nog zoveel genieten van het werk dat je doet maar als je elk jaar ziet dat het moeilijker wordt om je werk goed uit te kunnen voeren dan voelt het soms als een uitzichtloos bestaan. Dat is ook een van de redenen dat zowel Gerard als Rikie altijd heel duidelijk zijn geweest tegen hun kinderen. Als je de boerderij wilt overnemen dan moet dit echt komen vanuit de passie voor het vak. Als die passie er niet is, volg dan je hart en ga voor een andere baan. Dit mooie advies proberen alle zeven kinderen in ieder geval zoveel mogelijk op te volgen en al snel werd duidelijk dat er geen opvolger voor de boerderij was. Het feit dat er geen opvolger was maakte dat Gerard en Rikie deze grote stap durfden te nemen. Rikie heeft dertig jaar lang de passie van haar man gevolgd en nu is het tijd voor haar droom: een B&B.

Toen de knoop was doorgehakt kwam het huis aan de Ringvaart al snel in beeld. Een prachtige locatie en een erg sfeervolle plek. Vanaf dat moment is het erg snel gegaan en voordat ze het wisten waren Gerard en Rikie eigenaar van het huis. De plannen voor de verbouwing werden gemaakt, doorgesproken, weer aangepast en uiteindelijk konden de gebroeders van der Veen in januari 2020 aan de slag. Prachtig om te zien hoe een droom dan in een korte tijd werkelijkheid kan worden. Het hoofdstuk boer is gesloten maar Daaldersplek zou geen thuis zijn zonder dieren. Een aantal favoriete kalveren van de boerderij hebben nu hun plekje gevonden op de mini boerderij bij Daaldersplek. Deze zomer hebben ze zelfs hun eigen luxueuze stal gekregen op het erf. De schapen die rondlopen in het weiland bij de bed and breakfast maken het plaatje compleet. Niet alleen Gerard en Rikie maar ook de gasten genieten hier enorm van.